Fluefiske for nybegynnere

Basiskunnskap for fluefiske

Fluefiske har opp gjennom årene opparbeidet seg en status som den edleste av alle fiskemetodene. Du har helt sikkert sett de gamle bildene av fluefiskere som står i elva med tweed over hele kroppen, og ser ut som om de er på tur på middag på slottet. Æren for å ha oppfunnet fluefiske blir tradisjonelt gitt til engelskmennene. Om det er riktig eller ikke, skal jeg ikke bevege meg inn på, men de har i hvert fall lange fluefiske tradisjoner. (Selv om de nå har ødelagt mesteparten av elvene som en gang var helt nydelige.) I denne posten skal jeg rett og slett beskrive det grunnleggende utstyret for fluefiske. Jeg skal ikke gå så veldig mye i detaljer, sånn at du som nybegynner enkelt kan følge med. Vi kommer inn på litt mer avansert fluefiske senere.

Fluefiskeutstyr

Fluefiske har alltid vært en eksklusiv hobby. I utgangspunktet kom dette av grunner som mest omhandlet fisketillatelser og ikke minst tidsforbruk. I dag er det ikke noen problemer med å skaffe seg tillatelser for å fiske, tid til å drive hobbyer har de fleste også. Det som i dag er den største hindringen for aspirerende fluefiskere er økonomien. Hvis du går inn i en forretning som selger utstyr, vil du garantert få sjokk når du ser hva utstyret egentlig koster. Fluefiske er dyrt.

Men, og dette er viktig, fluefiske trenger ikke å være dyrt. Du trenger ikke alt det utstyret butikken har. Fisk ble tross alt fanget med flueutstyr før alt det nye utstyret kom på markedet. Man kan fint klare seg uten det utstyret som er aller dyrest. Ok, la oss komme i gang.

Fluestang

Det finnes en hel jungel av stenger til fluefiske. Stenger i alle størrelser, utforminger og ikke minst merker. Heldigvis er det innført et system som gjør det lettere å finne den fluestangen du skal ha. Det er et system som klassifiserer stengene. (strengt tatt er det snørene som blir klassifisert, og stengene som passer best til denne klassen sies å ha samme klasse) Systemet har en inndeling fra klasse #0 til klasse #14. En stang i klasse #2 er en stang som er beregnet på veldig lett fiske, i hovedsak etter små fisk. En stang i klasse 12 derimot er en stang som brukes til tyngre fluefiske, deriblant laksefiske. De største fluestengene (med stor mener jeg høy klassifisering) er som regel tohånds stenger. Som regel går skillet mellom en- og to- hånds stenger rundt klasse #7.

Fluesnøre

Fluesnørene er som nevnt tidligere klassifisert. I all hovedsak er det tyngden på snøret som bestemmer hvilken klasse det bestemte snøret skal tilhøre. Tradisjonelt ble det brukt stort sett snører som hadde vekten jevnt fordelt over hele snøret. I dag har heldigvis dette endret seg. Vi kan velge mellom flere varianter som er gode til hvert sitt bruk. Den mest populære løsningen i dag er et såkalt WF (weight forward) snøre. På disse snørene er vekten konsentrert mot fronten, noe som gjør at vi fluefiskere mye enklere kan kaste langt. De forskjellige produsentene har forskjellige varianter av vektfordeling og alle ekspertene har sine favoritter, men i utgangspunktet er det ikke all verden forskjell. WF snører anbefales til nybegynnere innen fluefiske.
Men det var ikke alt du trengte å tenke på. Snørene finnes nemlig i tre varianter, flyt, synk og intermediate. Flyt og synk forklarer seg ganske godt selv, mens intermediate er et snøre som ikke flyter og ikke synker like fort som et synk snøre men er midt i mellom. De fleste som driver fluefiske har i dag et flyt snøre.

Fluesnelle

Sneller til fluefiske har blitt nesten kunst. De finnes i former og farger du ikke kunne tenke deg at en fiskesnelle kunne ha. Det er imidlertid ikke så viktig. Det som er viktig her, er at du finner en snelle som passer til resten av fluefiske utstyret ditt. Snellene er også merket med anbefalinger for hvilken snøreklasse du skal bruke den til. Det er egentlig ganske enkelt å finne en snelle i rett klasse. Det man virkelig bør tenke på når man kjøper snelle, er bremsen. Her kan det være lurt å spørre om råd for et spesifikt produkt, fordi alle snellene er ulike. Det spiller også en rolle hvilket materiale snellen er laget av. Generelt vil jeg anbefale en snelle med minst mulig deler som kan ruste, helst ingen. Da kan du uten problemer fluefiske i saltvann også.

Fortom til flue

For dere som ikke vet hva en fortom er, så er det rett og slett et monofilament snøre som du i den ene enden fester fluesnøret, og i den andre enden fester flua. Litt enklere; det er den siste delen av snøret til fluefiske. Fortommene kommer i forskjellige farger, i hovedsak brun og blank. Hvilken du skal bruke er egentlig mest opp til deg selv. De kommer også i forskjellige tykkelser. Det sier seg kanskje selv, men under fluefiske er det viktig å ha så tynn fortom som mulig for at ikke fisken skal bli skremt. Men du kan ikke ha for tynn heller, for da kan den ryke. Tykkelsen på fortommen er en avgjørelse du må ta med tanke på hvor du skal fluefiske og hvilken fisk som er der.

Fluer

Fluefiske hadde ikke vært hva det er hvis man ikke hadde hatt fluer. Det finnes antagelig flere fluemønstre enn jeg noen gang hadde klart å telle. Det varierer helt fra de minste fluene som skal etterligne små mygg, til enorme som ligner på frosk eller mus. For fluefiske er valget av flue noe av det vanskeligste man gjør. Ingen andre fluefiske avgjørelser er viktigere når skal prøve å lure fisken. I hovedsak deles fluene inn i tre kategorier. (egentlig litt flere, men for enkelhets skyld tar jeg bare med de tre) Den tradisjonelle, og edleste, typen kalles for tørrfluer. Som navnet sier, så holder de seg tørre ved å flyte på vannet. Mange fluefiskere sverger til at dette er den eneste riktige måten å drive fluefiske på. Våtfluer forklarer seg også nesten selv. Det er fluer som synker, og gjør jobben under vann. Det finnes også en mellomting som kalles for nymfer. De er saktesynkende. I mange fluefiske miljøer har nymfefisket nesten tatt helt over, fordi det kan være utrolig effektivt.

Når du skal kjøpe deg utstyr til fluefiske, er det som du sikkert har fått med deg, en del å tenke på. Det viktigste er nok å vite hvor og hva du skal fiske. Du kjøper ikke en stor laksestang hvis du skal fiske etter liten ørret. De fleste nybegynnere vil nok ha utstyr som kan brukes litt over alt, og da egner klasse #5 eller #6 seg veldig godt. Med utstyr i disse klassen kan får en rimelig god presentasjon (måten flua lander på vannet), du får brukbart lange kast og du har muligheten til å kjøre relativt stor fisk. Og for mange er det jo det fluefiske handler om.

Ok, jeg tror det er nok for i dag. Følg med videre for flere tips om hvordan du som nybegynner på en enkel måte kan begynne med fluefiske.

Velkommen til Fluefiske for nybegynnere

Hei og velkommen til fluefiske for nybegynnere. Denne siden inneholder tips og teknikker for nybegynneren om fluefiske og fluefiskeutstyr. Hvis du skulle ha noen spørsmål som ikke er dekket i fluefiske for nybegynnere, send en e-mail til flue.fiske@yahoo.no

Les den første posten om fluefiske.